Започна процедурата по импийчмънт срещу Тръмп в Сената

22-01-2020

Демократи и републиканци влязоха в спор за правилата на провеждащия се процес по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Тръмп е обвинен в търсене на намеса от чужбина за спечелване на изборите тази есен.

В първия ден от историческия процес, основният въпрос беше дали да се направят промени в рамката, представена от лидера на Сената - републиканеца Мич МакКонъл. Тези на страната на Тръмп настояват за бърз процес, но демократите се опасяват, че това ще лиши общество от пълната картина.

Започна процесът за импийчмънт на Доналд Тръмп

Наличието на подобни опасения и у някои републиканци вероятно накара МакКонъл да отстъпи и да позволи повече време за встъпителните слова на обвинението и защитата. 

Следващият ключов момент е гласуване по въпроса дали да бъдат призовани нови свидетели - нещо, за което демократите настояват. Големият въпрос е дали МакКонъл ще допусне такъв компромис в ролята на деликатен балансьор между съпартийците му, които са твърдо против и умерените републиканци, които са под натиск от избирателите си да се обявят за призоваване на свидетели.

Днес се очаква Тръмп да направи първия си по-обширен коментар за започналия същински процес, който може да доведе до отстраняването му. Президентът ще бъде интервюиран от предпочитания от него телевизионен канал Фокс.

Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и възпиране работата на Конгреса. Демократите защитават тезата, че президентът е използвал военна помощ и визита в Белия Дом като разменна монета за започване на разследване от Киев на политическия му опонент Джо Байдън и сина му.

Тръмп може да бъде отстранен от поста, ако две трети от Сената гласува за това. При сегашния състав на горната камара на Конгреса, демократите не разполагат с две трети от гласовете. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net