Комисията по транспорт на ЕП одобри споразумението по пакет "Мобилност"

22-01-2020

Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент одобри постигнатото временно споразумение по пакет „Мобилност“ между европейските институции през декември миналата година. 27 депутати гласуваха „за“, 22-ма – „против“ при нито един „въздържал се“.
 
Споразумението запазва съществуващите лимити за каботаж (три операции в рамките на седем дни), но въвежда регистриране на преминаването на граници с тахографа на превозните средства, с цел борба с нарушенията. В одобрения текст остават точките за връщането на камиона в страната, в която фирмата е регистрирана, на 8 седмици, както и на самите водачи на 3 или 4 седмици в зависимост от работния график.
 
За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския съвет и после в пленарна зала на Парламента.
 
Правилата за командироване ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на правния акт. Правилата относно времето за почивки, което включва прибирането на превозвачите, ще се прилага 20 дни след влизането в сила на акта. Правилата относно връщането на камионите и други промени в правилата за достъпа до пазара ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на акта относно достъпа до пазара за превози на товари. 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net