Тръмп подписа закон в подкрепа на продемократичния лагер в Хонконг

28-11-2019

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа приет от Конгреса закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг, въпреки гневните протести на Пекин, който води деликатни преговори с Вашингтон за постигане на сделка за прекратяване на търговската война, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Законът 'за демокрацията и правата на човека в Хонконг' беше приет единодушно от Сената миналата седмица. В Камарата на представителите само един конгресмен гласува против.

Законът изисква от Държавния департамент да потвърждава пред законодателите всяка година, че Хонконг запазва достатъчно автономия, за да оправдава предоставянето от САЩ на специалните търговски условия, които му помогнаха да поддържа позицията си на световен финансов център. В закона също се предвиждат санкции срещу лица, нарушаващи правата на човека в специалния административен район на Китай.

Конгресът прие и втори закон, който Тръмп също подписа, забраняващ износа за Хонконг на американско специализирано полицейско оборудване като сълзотворен газ, гумени куршуми и електрошокови пистолети.

'Подписах тези закони от уважение към президента Си Цзинпин, Китай и Хонконг', заяви Тръмп, цитиран от Франс прес. 'Те се обнародват с надеждата, че лидерите и представителите на Китай и на Хонконг ще успеят приятелски да преодолеят разногласията си, което ще доведе до дълготраен мир и просперитет за всички', добави президентът.Обменни курсове на БНБ за днес 05-06-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.73852 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18078 BGN
  • chf 1 CHF = 1.8133 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net