След срещата Борисов-Тръмп ...

26-11-2019

Американските визи за български граждани може да отпаднат. Това обяви премиерът Бойко Борисов след двучасовата си среща с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом във Вашингтон. В среща, продължила доста повече от предвиденото, двамата лидери говориха за АЕЦ “Белене”, газовите коридори през България, военната модернизация и сигурността в Черно море. Борисов и Тръмп подписаха двустранен Рамков документ за стратегическо сътрудничество и Съвместно изявление.

Срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп продължи два часа. Американският президент обяви, че България е страхотен съюзник на САЩ.
Тръмп остана впечатлен, че България ще достигне 3% от БВП разходи за отбрана и обеща: ако бъде поканен, да помисли дали да посети България.

След срещата българският премиер Бойко Борисов обяви, че Доналд Тръмп най-вероятно ще посети България и ще говорят за отпадане на визите за български граждани.

Двамата са обсъдили и енергетиката. Тръмп и Борисов ще работят за това, България да бъде енергиен и газов разпределителен център на Балканите.

Сред дискутираните теми бяха и АЕЦ Белене.
Борисов и Тръмп са говорили и за сигурността в Черно море, като в Съвместното изявление двамата лидери посочват, че ще засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по Източния фланг на НАТО, включително и Черно море.

Доналд Тръмп и екипът му са похвалили България и за покупката на новите изтребители Ф-16. Двете страни ще продължат и задълбочат сътрудничеството си в сферата на отбраната. 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net