Властите в Ирак спряха интернет в Багдад

05-11-2019

Властите в Ирак отново прекъснаха тази нощ изцяло интернет в Багдад и южните региони, обхванати от протестното движение, след вчерашните сблъсъци в столицата, включително край сгради на държавната администрация, предаде Франс прес.

Според неправителственото сдружение 'НетБлокс', действащо в сферата на киберсигурността, 'това ново прекъсване е най-тежкото ограничение в телекомуникациите, наложено от иракското правителство от началото на демонстрациите' на 1 октомври.

Откакто бе подновено на 24 октомври, протестното движение в страната, настояващо за 'падане на режима', добива вид на гражданско неподчинение, посочва АФП и припомня за насилието, съпроводило вчерашните прояви.

Четирима бяха убити през нощта срещу понеделник в свещения град Кербала при опит за опожаряване на иранското консулство, защото според демонстрантите Техеран 'дърпал конците' на управляващите в Ирак. Сблъсъци имаше и в центъра на Багдад, където полицията стреля с бойни патрони за пръв път от 24 октомври.

От началото на протестите са загинали близо 270 души, сочи оценка на АФП, съпоставяла различни данни, тъй като властите вече не съобщават броя на жертвите.

На 3 октомври Багдад вече спря интернет и го възстанови едва две седмици по-късно, а социалните мрежи все още са блокирани, но това лесно се преодолява чрез VPN приложения, добавя агенцията.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net