Австралия обвини България в некоректност по случая "Джок Полфрийман"

09-10-2019

Австралия обвини българското правителство, че некоректно е интерпретирало думите на австралийския дипломат Джон Филп по казуса с предсрочно освободения от затвора на Джок Полфрийман. Това става ясно от изявление на говорител на Министерството на външните работи и търговията на Австралия, цитирано от австралийски медии и Ей Би Си.

Джок Полфрийман ще получи паспорта си след края на делото

Вчера след среща на посланика на Австралия в Атина Джон Филп и министъра на правосъдието Данаил Кирилов, от Министерството на правосъдието публикуваха прессъобщение, в което посланикът е цитиран да казва „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“.

„Господин Филп не е използвал думите, които са цитирани. Той е изразил редица опасения, включително риска външни фактори да повлияят на изхода (на казуса на Полфрийман), което и преди е посочвано като сериозно притеснение от страна на Австралия“, твърди говорител на австралийското външно министерство.

Джон Филп е „повдигнал въпроса, че правните основания за задържането на Полфрийман в България остават неясни и че в съответствие с решението за предсрочно условно освобождаване той трябва да бъде освободен и да му бъде позволено да се върне в Австралия“, казва още говорителят на външното министерство, цитиран от Ей Би Си.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net