Гражданите на Косово гласуват за нов парламент

06-10-2019

Предсрочни парламентарни избори в Косово. Очакванията са лявоцентристка коалиция да смени във властта консервативния блок от партии на бивши партизански командири от войната преди 20 години. А по призив на Белград - косовските сърби регистрират рекордно висока избирателна активност.

Единственото сигурно в очакване на първите официални резултати от вота е, че фрагментацията на косовския политически спектър остава факт. Но се очаква в следващото правителство да влязат Демократичният съюз на Косово на покойния президент Ибрахим Ругова, и националистите левичари от движението 'Самоопределение'.

Тепърва ще стане ясно дали Вьоса Османи ще е първата жена премиер на Косово и дали с Албин Курти ще трябва да търсят трети коалиционен партньор. Партиите от т.нар. военна коалиция на Рамуш Харадинай и Кадри Весели участват поотделно в тези избори. Те се надяват с мобилизация на твърдия си електорат да неутрализират пасива от несправянето с корупцията и безработицата.

Избирателната активност е по-висока в сравнение с изборите преди 2 години и се очаква да доближи 50 процента, като за това най-голям принос има сръбската общност.

Подкрепяната от Белград 'Сръбска листа' цели да вземе всичките 10 гарантирани за косовските сърби места от общо 120 в парламента в Прищина. Защото е твърде вероятно отново да се окаже в ролята на балансьор.

 Обменни курсове на БНБ за днес 23-02-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81079 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.34203 BGN
  • chf 1 CHF = 1.84338 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net