Северна Корея потвърди, че е изстреляла балистична ракета

03-10-2019

Северна Корея потвърди днес, че вчера е изстреляла балистична ракета от подводница край източното си крайбрежие, предаде Ройтерс, като се позова на официалната информационна агенция КЦТА.

В съобщението се казва, че става въпрос за нов тип ракета, наречена 'Пукгуксон-3'. Тя е била изстреляна от вертикално положение, уточни КЦТА, потвърждавайки преценката на южнокорейските въоръжени сили.

В съобщението се подчертава, че 'успешният опит с нов тип балистична ракета, изстреляна от подводница, е от голямо значение, тъй като възвести нова фаза от сдържането на заплахата за КНДР от външни сили и по-нататъшното укрепване на военната й мощ за самоотбрана'.
КЦТА увери, че тестът 'не е имал неблагоприятни последици за сигурността на съседните страни'. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун 'изпрати топли поздравления' на онези, които извършиха успешния опит, пише още в съобщението, като се уточнява, че самият той не е присъствал на теста.

Северна Корея извърши ракетния опит ден след като обяви, че ще възобнови преговорите със Съединените щати за слагане на край на ядрената си програма. Според анализатори това е най-провокативният севернокорейски тест от началото на преговорите миналата година, отбелязва Ройтерс.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net