Нетаняху призова Ганц да съставят правителство

19-09-2019

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова основния си съперник Бени Ганц да съставят широка управляваща коалиция, след като предсрочните парламентарни избори във вторник не излъчиха ясен победител, предаде Ройтерс.

Говорителка на Ганц, който е лидер на центристката партия 'Синьо и бяло', засега не коментира изненадващото предложение на Нетаняху, който е водач на дясната партия Ликуд.

Промяната в стратегията отразява отслабената позиция на Нетаняху, който след изборите през април сега отново не успя да си осигури парламентарно мнозинство, отбелязва Ройтерс.

Оспорвани парламентарни избори в Израел 
 
'В предизборната кампания призовах за създаване на дясно правителство, но за мое съжаление изборните резултати показват, че това е невъзможно. Бени, трябва да съставим правителство на широко единство още днес. Нацията очаква и двамата да проявим отговорност и да си сътрудничим', заяви израелският премиер.

Преди ден Ганц изключи коалиция с Ликуд, като се аргументира с възможното повдигане на обвинения в корупция срещу Нетаняху. След преброяване на близо 95 процента от бюлетините партия 'Синьо и бяло' ще има 33-ма депутати в 120-местния парламент, а Ликуд - 32-ма, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Президентът на Израел в следващите дни ще се консултира с всички партии преди да прецени кой кандидат е с най-добри шансове да състави стабилна коалиция.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net