Русия и Украйна готвят размяна на затворници и в Крим

08-09-2019

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че има възможност за втори етап на размяна на затворници с Москва, включително и за тези украински граждани, които се намират в Крим.
 
„Ще работим много сериозно за това, и то не става дума за години, а за кратък период от време“, каза Зеленски, цитиран от руски и украински медии.
 
Изявлението му бе направено в Киев, след кацането на самолета, който върна в родината 35 затворници от Русия. Историческата размяна на пленници приключи успешно в събота, след като в Москва кацна и самолетът с 35 руснаци от затворите в Украйна.
 
Преговорите по освобождението на украинците започна в края на юни, когато Зеленски поиска от Путин да върне у дома задържаните в Керченския пролив моряци. В замяна Путин поиска Зеленски да направи първата крачка за освобождаването на Кирил Вишински, главният редактор на „Русия днес“, част от РИА Новости. В края на август журналистът беше освободен от затвора, а 10 дни по-късно започна и историческата размяна.
Сред освободените украинци са режисьорът Олег Сенцов, който беше осъден на 20 г. затвор от руски съд по обвинения в тероризъм, и осъденият в Русия за шпионаж Роман Сущенка.
 
Редица световни лидери, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп и канцлерът на Германия Ангела Меркел, приветстваха размяната на затворници между Русия и Украйна като стъпка, която може да доведе до нормализиране на отношенията им.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net