Ердоган отново заплаши Европа с приток на бежанци

05-09-2019

Турция може да прибегне отново до отваряне на границата за мигранти, ако не получи достатъчна подкрепа от международната общност, за да се справи с бежанците. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на реч в Анкара.
 
Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция:
„Искаме да създадем зона за сигурност в Сирия, в която да бъдат приютени бежанците, вместо в лагери в Турция. Нека закараме тези хора в такава зона, ако това се случи, Турция ще бъде облекчена. Ако не получим подкрепа, особено европейска, можем да отворим вратите си към Европа. Не можем да носим това бреме сами.“
 
Ердоган допълни, че Анкара е решена да създаде въпросната „зона за сигурност“ и ще го направи сама, ако не се постигне споразумение със САЩ до края на месеца. По думите му, Турция има за цел да презасели близо 1 милион от общо 3.65-те милиона сирийски бежанци в зоната за сигурност по сирийско-турската граница.
 
Заканата идва след решението на Анкара да замрази временно сделката, постигната с ЕС през 2016 г, с обвиненията, че Европа не изпълнява финансовите си ангажименти. С тогавашната сделка Турция прие да ограничи притока на мигранти (включително сирийци), преминаващи през нейна територия, срещу помощ в размер на милиарди евро, които да бъдат дадени за сирийците на територията на страната (макар Анкара да не класифицира голяма част от тях като бежанци).
 
В лагери по турско-сирийската граница са едва над 130 хиляди от няколко милиона души, които живеят и работят (легално и нелегално) в Турция.
 
Досега ЕС е осигурил на Турция 5.6 от договорените 6 милиарда евро за бежанците, съобщи говорител на Европейската комисия. Оставащите около 400 милиона евро ще бъдат преведени скоро, добави говорителят.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net