Започва ликвидацията на кипърската Olympic Insurance

23-08-2019

Решението за откриване на производство по ликвидация на 'Olympic Insurance Co. Ltd”  - кипърското дружество, което извършваше дейност на територията на България чрез 'Застрахователна компания Олимпик - клон България', е публикувано в официалния вестник на Република Кипър, съобщиха от Комисията за финансов надзор /КФН/.

Комисията за финансов надзор се ангажира да поддържа активна комуникация с Кипърския надзор, за да може да съдейства за разрешаване на възникващите въпроси, относно защитата на засегнатите лица в България. Това включва и своевременното публично оповестяване на всяка важна информация, свързана с действията, които надзорният орган върху застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на 'Olympic Insurance Co. Ltd' предприемат, както и произтичащите от това последствия за българските граждани, кредитори на застрахователното дружество.

От КФН допълват, че от името на председателя на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов миналата седмица е било изпратено писмо до кипърския надзорен орган, отговорен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския посланик в Република Кипър.

В писмото се поставят въпроси, които засягат интереса и правата на българските потребители - какъв ще бъде срокът, в който съгласно кипърското право лицата, които имат претенции трябва да ги предявят пред ликвидаторите; как ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност как ще бъдат информирани кредиторите дали техните претенции са били приети или оспорени от ликвидаторите; каква правна защита е налице за кредитор в случай че ликвидаторите оспорят претенцията му и др.
актуална информация за всички заинтересовани страни, както и за самия процес на ликвидацията, ще се публикува на следните адреси:
 
http://www.olympicins.bg/
 
http://mof.gov.cy/en/publications/1-insurance-companies-control-service/2-announcements
 
https://www.fsc.bg/

В рамките на следващата седмица ще бъдат публикувани секции с „Въпроси и отговори“ на гръцки и английски на страницата на Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър - http://mof.gov.cy и на български език на сайта на Комисията за финансов на надзор – www.fsc.bg.Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80794 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.33301 BGN
  • chf 1 CHF = 1.84512 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net