Властите разследват вероятен умишлен палеж на о. Евия

16-08-2019

Гръцките власти работят по версията за умишлен палеж при пожара на остров Евия. Вече четвърти ден продължава борбата с огнената стихия. 2800 хектара иглолистни гори изгоряха напълно, създавайки екологична катастрофа. Изпратени бяха стотици пожарникари и спасители, включително и армейски части, които да се справят с огнената стихия. Ветровете отслабват, което дава шансове скоро пламъците да бъдат овладяни напълно.
 
В Гърция продължава борбата с пожара на остров Евия. Четвърти ден огнеборците се опитват да потушат окончателно пламъците, унищожили близо 3 хиляда хектара земя. Засегнат от пожара е и природен резерват, а властите описват последиците като екологична катастрофа.
 
Разследващите вече работят по версията за умишлен палеж. Открити са били предмети, които се използват при палене на огън – натрупани клони, платове и пластмаса. 25 души до момента са били разпитани.
 
Общо 12 самолета, 11 хеликоптера и допълнително 100 пожарникари бяха изпратени на място. Един от самолетите е пратен от Италия, а друг – от Испания. Огънят се разрази във вторник и обхвана гъста борова гора. Обявено бе бедствено положение, а няколко села бяха евакуирани. За щастие жертви на пожара няма. Няма информации за сериозни щети в селата, освен за унищожаването на четири автомобила, въпреки че пламъците са достигнали дворовете на домовете. Властите обявиха, че ветровете в региона отслабват и се очаква пожарът скоро да бъда напълно овладян.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net