Президентът на Индонезия предложи официално нова столица

16-08-2019

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо предложи официално новата столица на страната да бъде на остров Борнео. В кой град точно – не беше посочено. Сегашният главен град – Джакарта на остров Ява е не просто пренаселена, но и според експертите до 30 години тя може да се намира под вода.
 
Индонезия ще премести столицата си не просто в друг град, а на друг остров. Това стана ясно по време на официална церемония в петък, на която президентът на страната Джоко Уидодо предложи Калимантан да наследи Джакарта. Калимантан е индонезийската част на Борнео и се намира в южната част на острова. В кой град точно да бъде разположена новата столица, не беше уточнено.
 
Джоко Уидодо, президент на Индонезия:
„Столицата не е просто символ на национална идентичност, а също така и доказателство за развитието на държавата. Тя представлява икономическото равенство и справедливостта. Това е визията за една напреднала Индонезия“
 
На 2 август индонезийското правителство утвърди плана за преместване на столицата . Строителството трябва да започне през 2021 г., а сумата ще бъде милиарди долари. Сегашната столица Джакарта има сериозни проблеми заради остарялата си инфраструктура, предизвикваща огромни задръствания. Освен това експерти прогнозираха, че заради ниското си надморско равнище, градът може да се окаже под вода до 30 години. Предложението на Уидодо Калимантан да наследи Джакарта идва ден преди Деня на независимостта на Индонезия.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net