Росатом призна: Ядрената експлозия е свързана с изпитания на нови оръжия

13-08-2019

Четири дни след ядрената експлозия, при която загинаха най-малко петима души в руска база, властите признаха вчера, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия, и обещаха да ги доведат докрай, предаде Франс прес.

Американски експерти предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с тестове на крилатата ракета 'Буревестник', едно от новите оръжия, които президентът Владимир Путин обяви в началото на тази година за 'непобедими'.

Без да е толкова конкретна, руската ядрена агенция увери вчера, чествайки паметта на петимата си загинали служители, че иска 'да продължи работата по новите видове оръжия, която във всеки случай ще бъде продължена докрай'.

'Ние ще изпълним задълженията, поверени ни от родината и нейната сигурност ще бъде напълно гарантирана', заяви шефът на 'Росатом' Алексей Лихачов, цитиран от руските информационни агенции.

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че знае 'много' за експлозията. Той добави, че САЩ имат подобно оръжие. 'САЩ научиха много от експлозията на дефектна ракета в Русия', написа Тръмп в Twitter и спомена ракетата 'Скайфол'. 'Имаме подобна технология, но по-напреднала'.

 Обменни курсове на БНБ за днес 14-12-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.75034 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.34209 BGN
  • chf 1 CHF = 1.78094 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net