Поне пет станаха жертвите от взрива на полигона в Архангелска област

10-08-2019

Поне петима души са загинали при инцидента с изпитването на нов ракетен двигател на полигон в северната руска Архангелска област, съобщава агенция ТАСС като се позовава на държавната корпорация 'Росатом'.

В четвъртък при тестове избухна реактивен двигател с течно гориво. Първоначалната информация на руското военно министерство беше за двама загинали и четирима ранени.
Днес руската корпорация 'Росатом' съобщи, че пет нейни служители са загинали, а други трима са ранени, съобщава агенция ТАСС.

По информацията от 'Росатом' експлозията е възникнала при инженерно-технически дейности, свързани с изотопни източници на захранване на двигателя.

След експлозията местните власти съобщиха за кратко покачване на радиационния фон. Жителите на близкия град Северодвинск започнаха да изкупуват йодни таблетки срещу радиацията. Според военното министерство такава няма.

Расте и броят на ранените от повторните взривове в склад с амуниции близо до град Ачинск в Красноярска област. Първите експлозии на боеприпаси там започнаха в понеделник и причиниха смъртта на 1 човек, други 13 бяха ранени. До момента се съобщава за 11 ранени от възобновилите се в петък експлозии. Според военното министерство на Русия причина за взривовете е мълния, запалила амуниции в склада.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net