САЩ възобновява екзекуциите на федерално равнище

26-07-2019

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че след 16-годишно прекъсване възобновява екзекуциите на федерално равнище. Това предизвика остри критики от опозиционните демократи.

Министерството на правосъдието на Съединените щати е одобрило нов протокол за изпълняване на присъди със смъртоносна инжекция. Планирано е по искане на министъра на правосъдието Уилям Бар и да бъдат извършени пет екзекуции във федерален затвор в град Тера Хоут, щата Индиана, през декември тази година и януари 2020-та. 

Робърт Дънам – изп. директор на Информационен център за смъртното наказание:
„Фактът, че тези пет случая бяха избрани за изпълнение на смъртно наказание поради фактори, които са нерелевантни към федералната юрисдикция, подчертава тезата, че те не са избрани, за да оправдаят репресивната федерална мярка, а за да възбудят общественото мнение.“ 

Петимата мъже са били осъдени от федерални съдебни заседатели за това, че са „убили, а в някои случаи – изтезавали и изнасилили, най-уязвимите членове на обществото: деца или възрастни хора“, и са изчерпали всички правни възможности за обжалване, посочват в изявление от правосъдното ведомство. 

Смъртното наказание е законно в Америка – то е в сила в 25 от 50-те щата, но в много от тях на практика не се прилага поради трудностите по осигуряване на смъртоносните субстанции и заради това доколко те са законни като продукти.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net