Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК

16-07-2019

В Страсбург приключи гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. В няколкочасов оживен дебат днес германката представи своята визия за бъдещото на Европейския съюз. В нейна подкрепа са гласували 383 евродепутати. С това тя става първата жена председател на ЕК.

Екологична чиста Европа, минимална европейска работна заплата, равни права на жените и мъжете, ратифициране на Истанбулската конвенция от целия ЕС, нова политика за миграцията, спазване на принципите на правовата държава. Това са само част от акцентите в бъдещите планове на Фон дер Лайен.

Европейската народна партия обяви категорична си подкрепата си за фон дер Лайен. Някои евродепутати все пак са скептични.

Според Андрей Ковачев депутатите от ГЕРБ подкрепят Фон дер Лайен, с изключение на позицията ѝ за Истанбулската конвенция.

Групата на социалистите и демократите е разделена. Италианците и испанците ще подкрепят германката, но германците - не. Иво Христов (евродепутат от БСП/Социалисти и демократи) също е против избирането ѝ.

Либералите подкрепят Фон дер Лайен. С определени условия.

Разделена е и групата на консерваторите и реформистите. Поляците от 'Право и справедливост' подкрепят германката, а останалите - не.

Зелените и крайнолевите също са против. Крайнодесните също, но самата Фон дер Лайен обяви, че не иска тяхната подкрепа. А на Найдъл Фараж от партията Брекзит каза, че от такива като него ЕС може и да се откаже.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83957 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26558 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net