Сблъсъци белязаха протеста в Хонконг

13-07-2019

Сблъсъци и лютив спрей белязаха мирния протест срещу спорния закон за екстрадицията, който през последните два месеца се превърна в ябълката на раздора в Хонконг.
 
В събота хиляди активисти се събраха в китайския граничен град Шенг Шуи, разположен недалеч от мегаполиса Шънджън. Те се опитаха да канализират енергията от големите демонстрации срещу законопроекта за
 
Протестиращите скандираха срещу търговци от континенталната част на Китай, извършващи така наречената “паралелна търговия”. Спекулантите от континенталната част купуват големи количества безмитни стоки, които след това пренасят в Китай, за да ги продадат. Тези търговци отдавна предизвикват гнева на хора от Хонконг, които твърдят, че тези практики подхранват инфлацията, водят до избягването на данъци, заличават идентичността на града и водят до скок в цените на имотите.
 
Започналият мирно протест прерасна в сблъсъци с полицията, която използва гумени палки и лютив спрей, за да разпръсне множеството.
 
Протестът е част от поредицата демонстрации, които разтърсиха бившата британска колония за повече от месец, подхранвайки най-голямата политическа криза, откакто Китай си върна контрола над територията през 1997 г.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net