Доклад на ООН посочи Саудитска Арабия като виновна за убийството на Хашоги

20-06-2019

Специален докладчик на ООН определи убийството на журналиста Джамал Хашоги като 'извънсъдебна екзекуция' и държи Саудитска Арабия отговорна за него.

В продължение на шест месеца, специалният пратеник на ООН за извънсъдебните екзекуции Анес Каламар и екип от криминалисти провеждат независимо разследване на убийството на Джамал Хашоги.

Няколко пъти посещават Истанбул, където на 2 октомври миналата година журналистът влиза в консулството на Саудитска Арабия и никога повече не е видян. Знае се, че Хашоги е изтезаван и убит. Тялото му така и не е намерено. 

11 саудитски агенти са с повдигнати обвинения за убийство. Петима получиха смъртни присъди.
В доклада от 100 страници се казва, че има заслужаващи доверие свидетелства за допълнително разследване за възможна съпричастност към убийството на високопоставени лица, включително на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е призован да свика независимо международно разследване, за да не се допусне намеса на нито една държава. А отговорът на Рияд не закъсня - саудитският външен министър определи доклада като безпочвен и пълен с противоречия.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net