Турция праща втори сондажен кораб край Кипър

19-06-2019

Турция праща втори сондажен кораб край Кипър до два дни. Новината идва на фона на призивите на Никозия и Атина за твърд отговор от страна на ЕС на провокациите на Анкара.
 
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и премиерът на Гърция Алексис Ципрас настояха Брюксел да приеме ясен и категоричен подход спрямо турските действия по време на Европейския съвет тази седмица. Ципрас се обърна към председателя на ЕС Доналд Туск с призив за санкции срещу Анкара. Кипър вече заплаши да блокира всяко споразумение за приемане на нови членки на Общността, докато Брюксел не заеме потвърда позиция във връзка със сондажите на Турция в Източното средиземноморие. По-рано турският изследователски кораб „Фатих“ започна да сондира край Кипър, а енергийният министър на Турция Фатих Дьонмез поясни, че операцията ще приключи до края на юли. 

Дьонмез съобщи още, че в четвъртък Турция ще изпрати втори кораб, който ще започне да сондира за природен газ от началото на следващия месец. Вторият плавателен съд носи името Явуз.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net