Токът в латиноамериканските държави е почти напълно възстановен

17-06-2019

След мащабната електроавария засегнала три латиноамерикански страни, токът почти навсякъде е възстановен. Причината за грандиозния срив в мрежата обаче все още не е известна. 

Най-много абонати останаха без ток в Аржентина. Почти цялата страна беше откъсната от електропреносната мрежа. Президентът Маурисио Макри коментира, цитиран от Ройтерс, че вече тече разследване. Аварията засегна също така Уругвай и Парагвай. Общо 48 милиона души бяха оставени на тъмно в трите страни в неделя. Спирането на тока в аржентинската столица Буенос Айрес причини блокаж на обществения транспорт и нарушения в телефонните и интернет комуникациите. 

Министърът на енергетиката Густаво Лопетеги заяви, че резултати от разследването на причините за инцидента, се очакват след около 2 седмици. В социалните мрежи президентът Макри подчерта, че аварията е прецедент за Аржентина и случаят ще бъде разгледан изключително сериозно.

Мащабната авария остави без ток голяма част на Южна Америка в неделя. Без електричество останаха Аржентина, Уругвай, Парагвай и южните части на Бразилия.

Десетки милиони граждани нямаха ток в продължение на повече от три часа. Компанията доставчик 'Едесур Аргентина“ призна за проблема в официалния си профил в Туитър.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net