Саудитска Арабия обвини Иран за нападенията срещу танкери в Оманския залив

16-06-2019

В интервю принц Мохамед бин Салман ал Сауд посочи Техеран като извършител и обяви, че поведението на Иран изисква реакция на международната общност.
Три дни след нападенията, принц Мохамед бин Салман ал Сауд обяви пред вестник 'Аш Шарк ал Аусат', че кралството не иска война в региона, но няма да се поколебае да се справи с всяка заплаха срещу своя народ и суверенитет. Саудитският престолонаследник коментира, че иранският режим не е уважил визитата на японския премиер в Техеран и отговорил на неговите усилия с атаки срещу два танкера, единият от които - японски.

В четвъртък два танкера - единият на японска компания, другият - на норвежка, бяха атакувани в Оманския залив. Екипажите им бяха спасени и са невредими. Атаката стана южно от Ормузкия проток, който е основен маршрут за транспортиране на петрол.

Съединените щати и Великобритания обвиниха Иран за нападенията, а американската армия разпространи видео, за което твърди, че показва как ирански бойци от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция свалят от единия танкер неизбухнала мина. Техеран отхвърли обвиненията и ги обясни с икономическата война, която Вашингтон води срещу страната им.

Отношенията между Съединените щати и Иран се влошиха значително с идването на президента Доналд Тръмп в Белия дом. Той напусна ядреното споразумение с Иран и затегна санкциите срещу страната.

 Обменни курсове на БНБ за днес 15-10-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.77303 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.22296 BGN
  • chf 1 CHF = 1.78078 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net