Президентът на Австрия уволни крайнодесните министри

21-05-2019

Политическата криза в Австрия се задълбочава. Президентът на страната Александер ван дер Белен подкрепи решението на канцлера Себастиан Курц да уволни министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, който е член на крайнодясната Партия на свободата. Кикъл трябваше да проведе разследването срещу бившия си партиен ръководител и вицеканцлер Хайнц-Кристан Щрахе, който беше уличен в корупция и подаде оставка през уикенда.
 
В понеделник колегите на Кикъл от коалиционното правителство обявиха, че ще напуснат в знак на солидарност с него. Президентът Ван дер Белен прие оставките им като поста си запазва единствено външният министър Карин Кнайсъл.
 
Държавният глава обяви, че ще прегледа кандидатурите на всеки един от експертите, предложени за попълване на овакантените министерски постове, след като коалицията между консерваторите на премиера Себастиан Курц и Партията на свободата рухна.
Междувременно стана ясно, че австрийският канцлер Себастиан Курц ще бъде изправен пред вот на недоверие в парламента в понеделник – 27 май. Новината беше съобщена от председателя на парламента Волфганг Соботка. Ако депутатите подкрепят вота на недоверие, това ще доведе до падането на Курц от власт след 18 месеца като канцлер.

 Обменни курсове на БНБ за днес 21-09-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.77319 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.21674 BGN
  • chf 1 CHF = 1.78745 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net