Иран и САЩ възобновиха взаимните заплахи

20-05-2019

Напрежението между Иран и САЩ отново ескалира. След като миналата седмица президентът Доналд Тръмп заяви, че се надява да избегне войната и призова Техеран за разговори, в понеделник държавният глава рязко втвърди тона. Типично в негов стил, държавният глава направи гневното си изказване в Туитър като предупреди, че а ко Иран иска да се бие, това ще бъде официалният му край. Часове по-късно, един от най-близките партньори на Вашингтон – Лондон, също се обърна с предупреждение.
Отговорът не закъсня. Първият дипломат на Иран Мохамад Зариф, също в социалната мрежа определи думите на Тръмп като геноцидни нападки. Зариф препоръча на президента да си припомни историята. Агресори като Александър Велики и Чингис Хан са изчезвали, но Иран винаги е оцелявал.
 
През последните дни напрежението между Вашингтон и Техеран се засили. Причина за изострянето на отношенията станаха разположените в Персийския залив американски бомбардировачи B-52 като мярка срещу иранските „заплахи“. Двете страни стигнаха до разрива след оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net