Путин след срещата си с Ким: Северна Корея се нуждае от гаранции за сигурността си

26-04-2019

Северна Корея се нуждае от гаранции за сигурността си, ако международната общност иска тя да се разоръжи. Това каза руският президент Владимир Путин след срещата си с председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун във Владивосток, продължила пет часа. За да бъдат функционални тези гаранции, те трябва да бъдат в мултинационална правна рамка, допълни Путин.

Путин и Ким проведоха разговори на остров Руски до Владивосток два месеца след приключилата неуспешно среща между севернокорейския лидер и американския президент Доналд Тръмп във Виетнам. Ким Чен-ун търси подкрепата на Русия за възможно облекчаване на американските санкции, които навредиха на икономиката на комунистическата страна.
Кризата около ядрената програма на Пхенян ще се реши при зачитане на международното право, а не на правото на по-силния, каза руският президент, отбелязвайки, че за тази цел заинтересованите страни са длъжни да уважават взаимно интересите си и да се откажат от юмручното право в международните работи, отбеляза Путин.
 
За Кремъл срещата на високо равнище е възможност да демонстрира ролята си на важен глобален играч, въпреки опитите на САЩ и Запада да го изолират.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net