Комикът Зеленски печели президентските избори в Украйна

21-04-2019

Володимир Зеленски със съкрушителна победа на президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко.

Комикът е спечелил 73,2% от гласовете на днешния балотаж, срещу 25,3% за неговия съперник, според сондаж на излизане от изборните секции, реализиран от консорциума 'Exit Poll National', обединяващ три социологически института.

Резултатите от националния екзит пол бяха публикувани веднага след затварянето на изборните секции, уточнява ТАСС. Анкетата е организирана от Украинския център за икономически и политически изследвания 'Александър Разумков', фондация 'Демократични инициативи' и Киевския международен институт по социология.

'Няма да има някакъв патос, просто искам да кажа 'Благодаря!' на моите родители за подкрепата, на моята съпруга - за силата и издръжливостта, на украинците, които ме подкрепиха - благодаря, на тези, които направиха друг избор - обещавам, че никога няма да ви подведа,  каза Володимир Зеленски пред своите привърженици.
Те го посрещнаха с ликуване в щаба му веднага след обявяването на резултатите от екзит полапри затварянето на избирателните секции. Самият той реагира спокойно, беше немногословен и излезе от залата веднага след изявлението си, посочва ТАСС.

Сегашният президент на Украйна Петро Порошенко от своя страна призна поражението си на президентските избори и поздрави съперника си Володимир Зеленски, но обеща да не напуска политиката, информира Франс прес.
„Анкетите, реализирани на излизане от избирателните секции, които ми дават едва 25 процента от гласовете, са очевидни и ми дават всички причини да поздравя моя опонент“, заяви Порошенко в своя щаб.

„Още следващия месец ще напусна поста на държавен глава - така решиха украинците. Приемам това решение. Но искам твърдо да подчертая, че не напускам политиката', добави Порошенко, цитиран от ТАСС. Франс прес отбелязва, че парламентарните избори в Украйна са планирани за края на октомври.

Порошенко призова привържениците си да не се предават.

'Вие сте най-добрите!', каза той, обръщайки се към своя екип. 'Скъпи сънародници, сътрудници на медиите, никога не се предавайте. Никога не се предавайте, нито в голямото, нито в малкото', добави Порошенко, като поясни, че думите са на Уинстън Чърчил.

Порошенко изрази готовност да помогне на Зеленски преди встъпването му в длъжност да навлезе в държавните дела. 'Между официалното обявяване на резултатите от вота и момента на встъпването в длъжност съм готов по всяко време да помогна на новия президент', каза той и допълни, че освен това е готов да подпише закона за езика след приемането му от парламента.

'Ако Върховната рада следващата седмица одобри закона за езика, ще бъда щастлив, че аз, като президент на Украйна, ще го подпиша', заяви Порошенко.Обменни курсове на БНБ за днес 26-05-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79368 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18375 BGN
  • chf 1 CHF = 1.84669 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net