ЕП въведе стандарти за двойния стандарт на храните и за по-сигурни коли

17-04-2019

Европейският парламент прие новия търговски механизъм за потребителите, който обявява предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика. Това фактически слага край на т.нар 'двоен стандарт'. Докладът бе приет с 474 гласа „за“, 163 „против“ и 14 „въздържал се“.

Приетите мерки обаче са по-леки от тези, за които настояваха български евродепутати и техни колеги от Източна Европа.

С решението на Европарламента се прави огромна крачка напред срещу двойния стандарт при храните, след като до преди няколко години Еврокомисията дори не признаваше съществуването на такива разлики при стоките в различни държави. Текстовете обаче оставят много вратички на производители и търговци да избегнат санкциите при Сблъсъкът на интереси между Изтока и Запада пролича и по време на дебата в Европарламента. Гласуваните текстове налагат огромни санкции на фирмите при двойни стандарти - до 4% от годишния оборот. 

Текстовете обаче все пак допускат изключения, санкциите ще се налагат при „значителна разлика”, като никъде в текстовете не е уточнено какво се разбира под „значителна разлика”.

Над 100 евродепутати настояваха всяка разлика в качеството на едни и същи продукти да се смята за нарушение, но текстът не беше допуснат за гласуване в залата.

В последната сесия, Европарламентът одобри и правила за животоспасяващи технологии за автомобилите. След май 2022 г., в новите коли ще бъдат инсталирани устройства, които ще помогнат за намаляване на смъртните случаи по пътищата на Евросъюза с до 20% - системи за регулиране на скоростта, аварийно спиране, блокиращи устройства при употреба на алкохол.
Според данни на Еврокомисията, миналата година около 25 000 са загиналите при катастрофи в Евросъюза, а 135 000 са били сериозно ранени. България е сред страните с най-много жертви на милион души население.

Евродепутатите регламентират и правила за премахване на терористично съдържание онлайн. Компаниите ще разполагат с час да го свалят от мрежата, след получаване на нареждане.
Сигурността по външните граници и борбата с нелегалната миграция остава приоритет на Евросъюза. Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще има до 10 000 оперативни служители до 2027 г.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net