Вицепрезидентът Пенс предупреди Турция да избира между НАТО и руските ракетни системи

04-04-2019

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предупреди Турция да избира между НАТО и руските ракетни системи С-400. Според Пенс Анкара трябва да избере иска ли да остане ключов партньор в най-успешния военен съюз в историята или иска да рискува сигурността на това партньорство с подобни безразсъдни решения. Само преди дни външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу увери руския си колега Сергей Лавров, че Турция със сигурност ще продължи със сделката за системите.
 
Очаква се първите доставки да пристигнат в южната ни съседка в началото на лятото. Американският вицепрезидент говори на едно от събитията във Вашингтон по повод 70 години от създаването на НАТО. Пенс отправи най-сериозното досега предупреждение към Анкара. Според САЩ зенитните комплекси С-400 ще намалят сигурността на бойните самолети F-35, тъй като трябва да бъдат интегрирани в турската противовъздушна система. Турският отговор не закъсня.
 
Вицепрезидентът Фуат Октай заяви в Туитър, че САЩ трябва да изберат. Дали искат да останат съюзник на Турция или да рискуват приятелството като обединят силите си с терористи, за да подкопаят отбраната на свой съюзник в НАТО. Тази седмица Пентагонът потвърди, че заради руските ракети е замразил доставката на оборудване за F-35.

 Обменни курсове на БНБ за днес 26-05-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79368 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18375 BGN
  • chf 1 CHF = 1.84669 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net