Остри реакции в Австралия и Нова Зеландия на изказването на Ердоган

20-03-2019

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че външният министър ще отпътува за Анкара, за да изясни очи в очи въпроса за коментарите на турския президент.

На предизборен митинг преди предстоящите в края на месеца местни избори, Ердоган обяви, че Нова Зеландия трябва да върне смъртното наказание, за да накаже нападателя от Крайстчърч, а ако той не бъдел наказан подобаващо, Турция знаела как да го накара да плати за стореното. Турският президент намеси и операцията при Галиполи през Първата световна война, в която участват австралийски и новозеландски военни.

След изказването на Реджеп Ердоган в Канбера австралийският премиер Скот Морисън извика посланика на Турция, но отказа да приеме извиненията на Анкара и обяснението, че думите са казани в предизборен контекст.

Австралийският премиер изтъкна, че макар и нападението да е извършено от австралиец, то е било осъдено най- остро от всички австралийци и не представя по никакъв начин техните възгледи и ценности. Морисън заяви, че ще изчака реакцията на турското правителство и ще обмисли последващите действия, но по думите му, всички варианти остават на масата.
Хиляди австралийци пътуват всяка година до Турция за честванията на годишнината от битката при Галиполи. По - късно се очаква разговор между първите дипломати на двете страни.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net