Близо 50 са жертвите при стрелбата в две джамии в Нова Зеландия

15-03-2019

Близо 50 души загинаха, а десетки са ранени при масова стрелба в Нова Зеландия. Нападението е извършено в две джамии в град Крайстчърч. Полицията е задържала четирима души във връзка със стрелбата, един от тях е австралийски гражданин, за когото се знае, че е привърженик на крайнодесни идеологии. Новозеландските власти разглеждат случая като терористично нападение. Всички джамии в страната днес ще останат затворени. От външното ни министерство съобщават, че при стрелбата в Нова Зеландия няма пострадали или загинали български граждани.

Около 13:40 местно време въоръжен с автоматично оръжие мъж нахлува в джамията Ал Нуур в Крайстчърч. Според свидетели, влиза първо в залата на мъжете, а след като изпразва няколко пълнителя, атакува и жените. Мъжът е облечен с камуфлажно облекло и давал вид на опитен стрелец. В момента на нападението в джамията имало около 300 души.

Нападателят предава на живо в социалните мрежи всяко свое действие. На кадрите се вижда как поставя няколко оръжия в багажника на колата си преди да се отправи към мястото на трагедията.

Малко по-късно в джамия в предградията на града също е открит огън. Властите предупредиха хората да останат по домовете си, училищата бяха затворени. В първите часове след атаката полицията открива и обезврежда самоделни бомби, заложени в автомобили в града.

Четирима души са арестувани, сред тях и жена. До момента самоличността на задържаните не се разкрива. Знае се, че един от тях е австралийски гражданин, публикувал манифест от 87 страници, в които обяснява, че планира нападение. Мъжът е последовател на крайнодесни идеологии, противник на мигрантите.

Премиерът на Нова Зеландия осъди нападенията и подчерта, че правителството няма да допусне разпространяването на екстремистки идеологии в страната.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net