Борисов поиска от Азербайджан газ за хъб Балкан

14-03-2019

Министър-председателят Бойко Борисов поиска газ от Азербайджан за хъб „Балкан“ по време на срещата си с президента на страната Илхам Алиев. Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум и в него бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете държави.
 
След 2020 г. азербайджанският природен газ от находището „Шах Дениз 2“ ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което повиши значително енергийната сигурност на страната ни“. Това заяви по време на срещата си президента на Адербайджан Илхам Алиев българският премиер Бойко Борисов.
По време на срещата Борисов заяви, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места – с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност. Той подчерта, че до 2020 г. могат да бъдат свършено всичко, което двете страни са договаряли години наред.
 
 
България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа. В рамките на срещата е обсъдена възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“. В разговора министър-председателят Бойко Борисов запозна Илхам Алиев с дейността на проектната компания ICGB, а именно – приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България – Гърция.
 
 
Илхам Алиев – президента на Азербайджан:
„Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“.
„Приближаваме се до заключителния стадий на този проект“.
 
Алиев припомни, че на последното заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор е станало дума за диверсификацията на доставките на природен газ на Балканите.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net