ЕП одобри спиране на "Северен поток 2"

12-03-2019

Във вторник Европейският парламент в Страсбург гласува доклад, според който трябва да бъде прекратено строителството на енергийния проект „Северен поток 2“. Документът, озаглавен „За политическите отношения между Европейския съюз и Русия“, също предвижда въвеждането на нови санкции срещу руски граждани.

Европейските депутати одобриха текста, в който се подчертава, че в момента ЕС е главният търговски партньор на Русия и че Съюзът ще запази своята позиция на ключов икономически партньор в обозримото бъдеще, предава агенция ТАСС. Въпреки това обаче Северен поток 2 би означавал увеличаване на зависимостта от руски газ. Депутатите в Страсбург подчертават необходимостта от диверсификация на енергийните източници на континента, за да могат държавите-членки да не чувстват такава обвързаност с руския газ.

Специално внимание в резолюцията се обръща на практиката на Кремъл да използва природните си ресурси като инструмент за политически натиск. Идеята за създаване на Европейски енергиен съюз остава водещ акцент и върху него тепърва се очаква прогрес. В документа, одобрен от евродепутатите се подчертава , че ЕП подкрепя скорошното завършване на формирането на интегриран Европейски енергиен съюз, който в бъдеще ще включва източните партньори на Общността.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net