Новият ръководител на Пентагона пристигна изненадваща визита в Афганистан

11-02-2019

Новият ръководител на Пентагона Патрик Шанахан пристигна изненадваща визита в Афганистан. Там той ще се срещне с президента на страната Ашраф Гани на фона на усилията за постигане на мир с талибаните.
 
Шанахан заяви, че засега САЩ няма да намалят броя на войниците си в Афганистан, въпреки че това е едно от исканията на талибаните във връзка с мирните преговори. Той добави, че афганистанците трябва по-скоро сами да решат въпроса с мира.
 
Досега талибаните отказваха да преговарят с правителството на президента Гани, което те наричат нелегитимно. Ролята на Вашингтон е да съдейства при осъществяването на реална среща между представителите на двете страни в конфликта и напредък в мирните преговори. Целта е да се постигне споразумение до юли, когато в страната ще се проведат президентски избори.
 
Това е първата визита на Шанахан до Афганистан. В момента той е временно изпълняващ длъжността министър на отбраната на САЩ, след като Джим Матис подаде оставка заради несъгласия с политиката на президента Доналд Тръмп.

 Обменни курсове на БНБ за днес 14-07-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.71941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.15452 BGN
  • chf 1 CHF = 1.82942 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net