Десните партии в Испания искат оставката на премиера Педро Санчес

10-02-2019

Многоброен протест срещу испанското правителство бе организиран в центъра на Мадрид. Зад проявата застанаха десните и десноцентристките партии, както и крайнодясната „Вокс“. Демонстрантите искат оставка на премиера Педро Санчес заради опита му да възроди преговорите със сепаратистките партии в Каталуния. Бяха издигнати национални знамена на площад „Колон“, а най-големият слоган гласеше „За обединена Испания, избори сега“.
Социалистическото правителство на малцинството предизвика недоволството на опозицията, след като предложи да назначи посредник в преговорите с каталунските партии, настояващи за независимост на провинцията. Консерваторите и центристите обвиниха управляващите в предателство към интересите на страната и поддаване на натиска на каталунските сепаратисти. Опозицията призова за предсрочни избори.
Педро Санчес, който държи само една четвърт от местата в парламента, разчита на подкрепата на антикапиталическата партия „Подемос“, каталунските националисти и още няколко малки партии, за приемане на нови закони. Ключово гласуване за проектобюджета за 2019 г ще се проведе в сряда и ако Санчес го загуби, Испания вероятно ще отиде на предсрочни избори.

 Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.74223 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18199 BGN
  • chf 1 CHF = 1.77271 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net