Наводнения в Босна и Херцеговина

04-02-2019

Топящите се снегове и проливни дъждове предизвикаха преливане на много реки в Босна и Херцеговина, след като за 24 часа минусовите температури се повишиха до плюс 15 градуса.

Най-тежко е положението в централната част на страната, като в две общини – Зеница и Какан, е обявено бедствено положение. Продължаващите две денонощия валежи на дъжд утежняват обстановката. Бурните води на река Железница подкопаха основите на мост в един от кварталите на Сараево, който рухна и затрудни движението в столицата.

Жители на Тетово негодуват, спешните служби са реагирали с 10 часа закъснение. Там се намира фабрика за стомана, която изхвърля в местните реки отпадъчни продукти, затлачващи нормалното течение на реките.
'Това е постоянен тормоз над жителите на Тетово. Сега, след замърсяването, сме и наводнени. Никой не иска да направи нещо, за да се изчисти този боклук. С всеки изминал час все повече къщи са наводняват', каза пред медиите жител на града.

Стотици хора са успешно евакуирани. Опасността обаче остава, тъй като в южната част на Босна и Херцеговина са се активизирали и свлачища. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net