Върховният съд на Венецуела обяви ръководството на парламента за нелегитимно

22-01-2019

Върховният съд на Венецуела обяви за нелегитимно ръководството на парламента, който е единствената държавна институция под контрола на опозицията и от своя страна не признава втория мандат на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес.
Председателстваният от опозиционера Хуан Гуаидо парламент 'няма валидно ръководство и действа при узурпиране на властта си. Следователно всичките му решения са невалидни', гласи решението на Върховния съд.
Съдът обяви за невалидно и решението на парламента от 15 януари да даде амнистия на военнослужещи, които биха отказали да признаят втория мандат на Мадуро. Няколко дни преди встъпването му в длъжност, парламентът обяви правителството на държавния глава за нелегитимно.
Николас Мадуро положи клетва на 10 януари за втори шестгодишен мандат пред Върховния съд, а не пред парламента, както е предвидено в конституцията.
Решението на Върховния съд идва малко след като група военни започнаха метеж срещу режима преди да бъдат арестувани в казарма в северната част на Каракас.
Опозицията призова за масова демонстрация утре с искане за сформиране на преходно правителство и насрочване на свободни избори.

 Обменни курсове на БНБ за днес 24-08-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.76758 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.16226 BGN
  • chf 1 CHF = 1.79549 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net