Транспортните правила остават без промяна, в Брюксел протестираха превозвачи

10-01-2019

Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли днес два от докладите от пакета „Мобилност“ и прие един от тях, свързан с искането камионите да се връщат веднъж на четири седмици в държавата, в която са регистрирани фирмите. Приемането на само един от трите доклада от пакета доведе до юридически прецедент - все още не е ясно дали пакетът може да бъде гледан в пленарна зала. По време на гласуването български превозвачи организираха протест пред ЕП.
Противоречиви са интерпретациите за днешното гласуване - западните превозвачи и синдикати гледат на днешното гласуване като успех, защото не бяха приети исканията, зад които и България заставаше, шофьорите да могат да почиват в кабините си. От друга страна, те не са доволни, че пакетът „Мобилност“ в момента е блокиран, но от своя страна България е доволна от това.
Фактът, че камионите трябва да се връщат в България, не е положителен за нас.
Още от сутринта Български тирове с протестни плакати бяха паркирани по протежението на площад „Шуман“.
Протестът започна с шествие до площад „Люксембург“.
При изключителни мерки за сигурност българските шофьори преминаха през центъра на Брюксел. На площад Люксембург, те се срещнаха със своите румънски колеги несъгласни да се връщат за задължителна почивка на всеки 4 седмици и да им се забранява да спят в кабините на камионите.
Малко след 12 ч. министърът на транспорта Росен Желязков слезе при протестиращите, за да им съобщи, че няма единодушно гласуване по пакета „Мобилност“.
Българските евродепутати обявиха като победа гласуването само на един от текстовете в транспортната комисия - за каботажа. Според тях по този начин нормативът не може да мине в парламента.
Лидерът на европейските социалисти също слезе при протестиращите.
Сергей Станишев, председател на ПЕС: Няма да приемем и допуснем огромни сектори в нашите икономики да бъдат откъснати от пазара с уж мотивацията за социални права. Затова днес можем наистина да се поздравим.
„Смятаме да продължим с протестите, докато приемат нашите изисквания“, сподели пред камерата ни управителя на транспортна фирма Ахмед Короасан.
Протестът завърши с дунавско хоро.
Транспортният министър Росен Желязков разговоря с колегата си от Полша и двамата се съгласиха, че ще продължат съвместните си действия.
Следващата седмица ще стане ясно дали е възможно движение по пакета „Мобилност“ в рамките на този парламент, или ще остане за следващия парламент след евроизборите през май.Обменни курсове на БНБ за днес 26-06-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.71745 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18565 BGN
  • chf 1 CHF = 1.76074 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net