Расте броят на жертвите на опустошителното цунами в Индонезия

24-12-2018

Броят на жертвите на опустошителното цунами в Индонезия достигна 280 души. Ранените са над 1000, изчезналите - десетки. Вълната удари бреговете на островите Ява и Суматра в събота вечер след изригване на близкия вулкан Анак Кракатау.
Повече от денонощие след преминаването на смъртоносните вълни, търсенето на оцелели и изчезнали не спира. Продължава и разчистването на отломките и рухнали хотели и къщи, запокитените от водата коли, лодки, дървета. Пазачът на хотел преживява отново кошмарната вечер.
Страхът от ново цунами не намалява. Към местните и туристите е отправено предупреждение да стоят далеч от брега и по възможност, на по-високо място заради опасност от ново изригване на Анак Кракатау.
Той избълва лава в събота половин час преди приливната вълна да удари брега. Предполага се, че огромно свлачище на земна маса от южния му склон е довело до образуването на цунамито.
Вулканът се активизира през последните месеци.
В Индонезия има 127 активни вулкана или 13% от всички вулкани на планетата, но страната няма система за предупреждение за опасност от цунами, предизвикано от вулканична активност, а само - от земетресения.
Властите съобщиха, че именно това е причината да не бъде вдигната тревога в събота вечер. Говорителят на Националната агенция за борба с бедствията на Индонезия обясни, че на практика от 2012 година Индонезия няма работеща система за предупреждение за цунами поради липса на средства, вандализъм към сензорите и технически проблеми.
Индонезия се намира в така наречения Огнен пръстен в Тихия океан, за който са характерни земетресения и вулканични изригвания. Това е второто цунами, което удря страната тази година. През септември седемметрови вълни, вдигнати след земетресение, заляха остров Сулавеси и причиниха смъртта на над 2000 души.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net