Министърът на отбраната на САЩ подаде оставка

21-12-2018

Президентът Доналд Тръмп е решил да изтегли значителна част от американските войски в Афганистан. Това посочва през агенция Франс прес пожелал анонимност висш американски представител. Съобщението идва ден след като бе огласено изтеглянето на американските сили в Сирия и провокира оставката на министъра на отбраната на Съединените щати Джим Матис.
Разногласия с Доналд Тръмп станаха причина за оставката на министъра на отбраната на САЩ Джим Матис. Това обяви самият той в писмо до американския президент.
'Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля', пише бившият генерал от морската пехота, ден след като Тръмп обяви предстоящо изтегляне на американските военни от Сирия - нещо, за което Матис беше категорично против.
Матис ще остане на поста си до 28 февруари 2019 г., което, по думите му, ще даде достатъчно време за издигане на нов кандидат и за утвърждаването му.
Така министърът на отбраната става поредният в дългия списък от ключови фигури, напуснали или отстранени от администрацията на Тръмп.
Спекулации за евентуална оставка на Матис се появиха още през октомври, когато Доналд Тръмп заяви в телевизионно интервю, че генералът е 'нещо като демократ' и може да напусне.
Сега, когато оставката е факт, Тръмп посочва, че в най-скоро време ще обяви номинация за новия министър на отбраната.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net