САЩ изтеглят военните си от Сирия

19-12-2018

САЩ са започнали да изтеглят военните си от Сирия. Това заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и ДПА. Сандърс поясни, че връщането у дома на американските военни бележи нова фаза в кампанията срещу терористичната организация 'Ислямска държава' (ИД).

'Победите над ИД в Сирия не означават край на глобалната антиджихадистка коалиция или на нейната кампания. Ние започнахме да връщаме американските военни у дома, тъй като преминаваме към нова фаза в тази кампания', каза Сара Сандърс.
Тя припомни, че преди пет години ИД е била 'мощна и опасна сила в Близкия изток', но сега САЩ са сложили край на халифата, обявен от групировката в териториите, които владееше.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са постигнали целта си в Сирия, а именно победа над групировката 'Ислямска държава', предадоха световните агенции.

'Победихме групировката 'Ислямска държава' в Сирия, единствената причина според мен, заради която ние бяхме там по време на президентството на Тръмп', написа той в Туитър. Така американският президент потвърди информациите на представители на своята администрация, че САЩ обмислят да изтеглят военните си от Сирия.
Според в. 'Вашингтон пост', който се позовава на американски военни, администрацията на Тръмп има намерение да започне в кратки срокове пълно изтегляне на контингента на страната от Сирия, който сега наброява около 2000 души.

Според цитираните източници решението е било взето вчера, но причините за него не се съобщават.

В. 'Уолстрийт джърнъл' пише, че решението за изтеглянето е било взето лично от американския президент след разговор с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.
Турция смята за терористична организация Сирийските демократични сили - кюрдско-арабска коалиция, която е съюзник на САЩ в борбата им в Сирия срещу 'Ислямска държава'.

Тръмп вече е наредил на американските военни да се изтеглят напълно от Сирия, съобщи агенция Блумбърг, като се позова на неназовани представители на неговата администрация.

Подобно изтегляне би било рязък обрат в американската политика, който би оставил американските съюзници в Сирия, сирийските кюрди, на произвола на турските военни, отбелязва Блумбърг.

Миналата седмица представители на американските власти оспориха твърдението, че 'Ислямска държава' е разгромена, и намекнаха, че САЩ трябва да запазят военното си присъствие в Сирия.

На 6 декември американският министър на отбраната Джим Матис каза, че има още работа за вършене в Сирия. Експерти по отбраната пък предупредиха, че изтеглянето на САЩ ще остави Сирия под влиянието на Русия и Иран.Обменни курсове на БНБ за днес 26-06-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.71745 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18565 BGN
  • chf 1 CHF = 1.76074 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net