По света  /  новини

Финансовият директор на Хуауей беше арестувана
06-12-2018
Статия новини

Финансовият директор на китайската технологична компания Хуауей Менг Уанзоу е била арестувана в Канада по искане на САЩ. Арестът е заради подозрения, че Менг е нарушила американските санкции срещу Иран. Дъщерята на основателя на Хуваей Рен Женгфей е била задържана на 1 декември, съобщиха от канадското министерство на правосъдието. Тя е арестувана, докато е осъществявала полет с прекачване. От министерството на външните работи в Торонто не съобщиха повече подробности.

От посолството на Китай в Канада поискаха незабавното освобождаване на Менг. От компанията „Хуауей“ заявиха, че разполагат с малко информация по случая, като отрекоха за наличие на престъпления от страна на финансовия им директор.

Арестът на Менг идва на фона на все още влошените търговски взаимоотношения между Китай и САЩ. На срещата на Г-20 двете страни постигнаха търговско примирие като американският президент Доналд Тръмп забави увеличаването на митата върху китайски стоки. Това обаче не е край на търговската война между двете световни икономики, коментират анализатори.