Френският президент отмени повишаването на акциза върху горивата

06-12-2018

Френският президент Еманюел Макрон отмени повишаването на акциза върху дизела и бензина в опит да успокои размириците в страната и да се предпази от нова вълна на недоволство.

Данъкът, който щеше да доведе до поскъпване на дизела и бензина, не е включен в бюджета за следващата година и това показва, че правителството е готово за диалог. Това заяви министър-председателят на страната Едуард Филип, след като Макрон обяви отмяната на акциза. По-рано правителството предложи отлагане на повишението на данъка с 6 месеца. Това обаче предизвика гняв у френския народ, като протестиращите поискаха пълна отмяна. Премиерът обаче не даде гаранции, че тя ще важи и при актуализация на бюджета, която се очаква през следващата година.

Новината предизвика разнопосочни реакции в страната. Някои от протестиращите сметнаха решението на правителството за знак на победа, докато други обвиниха Макрон, че се е забавил с отмяната и бяха категорични, че ще продължат да протестират. На 8-ми декември за 4-та поред събота, се очаква „жълтите жилетки“ да излязат на улицата. Протестите срещу данъка на горивата се превърнаха в израз на масовото недоволство срещу политиката на Макрон.

Държавният глава е критикуван и заради т.нар. „данък богатство“, който се отнасяше за всички притежания на богатите в страната. Миналата година той беше трансформиран в данък единствено върху недвижимото имущество. Целта на мярката беше да бъдат стимулирани богатите предприемачи и притежатели на акции в страната. Засега Макрон няма да премахва „данъка богатство.“, съобщиха от Елисейския дворец.

Източник: TV Evropa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net