Военното положение в Украйна

27-11-2018

Руски медии показаха видеозапис със задържаните украински моряци при сблъсъка и стрелбата в Керченския проток. Според руския представител в ООН Дмитрий Полянски на борда на корабите имало и двама служители на украинските спецслужби. Военното положение в Украйна вече е в сила в десет гранични с Русия и Молдова области. Москва и Киев продължават да си разменят взаимни обвинения за ескалирането на напрежението.
В Украйна започва да действа военното положение в 10 области - по границата с Русия, Молдова, Приднестровието, а също и по крайбрежието на Черно и Азовско море. Мярката е за 30 дни, а не за 60, както предлагаше украинският Съвет за сигурност и извънредни ситуации.
Според одобрения декрет в тези райони ще има мобилизиране на резерва, организиране на ПВО за важни държавни обекти. Ще бъдат въведени и разширени мерки за киберсигурност, както и за гарантиране на обществения ред.
Според украинското законодателство при военно положение предвижда се ограничава правото на свободно движение и мирни събрания, може да бъде наложен полицейски час, както и ограничения за медиите.
Руският президент е обсъдил в телефонен разговор с германския канцлер напрежението с Украйна. От Кремъл съобщиха, че Путин е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие върху Киев да се въздържа от необмислени стъпки.
Американският президент също коментира кризата между Украйна и Русия.
Парламентът на Украйна призова международната общност за съдействие при освобождаването на задържаните в Керченския проток украински моряци. Те трябва да се явят днес пред съда.
По данни на украинските власти екипажите на трите кораба са разделени. Трима от военнослужещите, един офицер и двама войници, които са били ранени, са в болница в Керч. Задържаните кораби са в база, където са дислоцирани и катерите на Руската федерална служба за сигурност.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net