Манфред Вебер е водещият кандидат на ЕНП за евроизборите догодина

09-11-2018

Германецът Манфред Вебер е водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. На конгреса на партията във финландската столица той спечели срещу другия кандидат - финландеца Александър Стуб. Вебер заяви, че ще направи всичко възможно България да стане пълноправен член на Шенген. На конгреса присъстваха и делегати от ГЕРБ, водени от премиера и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов, както и представители на СДС и Движение 'България на гражданите'. В Хелзинки премиерът Борисов се срещна и с финландския си колега Юха Сипиля.
619 делегати от над 50 страни трябваше да избират днес между Вебер и Стуб. 492 от тях гласуваха за германеца, който е най-вероятният наследник на Жан-Клод Юнкер. Целта на Европейската народна партия е да остане най-голямата политическа сила в Европа, каза Вебер след избирането си.
46-годишният политик е заместник-председател на баварския Християнсоциален съюз и от 2004 година е евродепутат. В момента е председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Вебер е проевропейски настроен, гласува за задействане на наказателна процедура срещу Унгария и е против членство на Турция в Европейския съюз.
На конгреса в Хелзинки реч произнесе и премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че Европейската народна партия трябва да има по-категорични позиции по важни въпроси като миграцията, сигурността и приемането ни в Шенген.
Делегатите от ГЕРБ гласуваха за Манфред Вебер, а тези от СДС - за Александър Стуб.
Манфред Вебер не е единственият претендент за поста на Юнкер. Европейските социалисти вече обявиха, че техният водещ кандидат ще бъде холандският евродепутат Франс Тимерманс. Останалите политически семейства като либералите и зелените също трябва да обявят кандидатите си по края на годината.Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.74223 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18199 BGN
  • chf 1 CHF = 1.77271 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net