Демократите печелят долната камара на Конгреса

07-11-2018

Прогнозите за междинните избори за Конгрес в Съединените щати се оправдаха - демократите печелят мнозинство в Долната камара, а републиканците не само запазват мнозинството, но и увеличават местата си в Сената. Висока избирателна активност и рекорден брой жени влизат в американската политика - малка част от тенденциите на междинния вот.
След края на една една от най-негативните и тежки предизборни кампании в САЩ е време за танци - в лагера на печелившите, и в този на губещите.
Изборният процес приключи и макар, че резултатите не са обявени официално е ясно, че демократите вече ще контролират Долната камара на Конгреса, а в Сената мнозинството остава на републиканците. Нещо повече - мандатите им се увеличават.
Победа обявиха и в двата лагера. Демократите си връщат контрола в Камарата на представителите след осемгодишно прекъсване. Това сериозно ще затрудни президента Тръмп и прокарването на политиките му.
Още преди края на изборния ден в Туитър Доналд Тръмп написа - 'Огромен успех тази вечер. Благодаря на всички!' Малко по-късно добави, че за първи път от 105 години партия на действащия президент добавя места в Сената.
Изборите потвърдиха историческата тенденция партията, чийто представител не е в Белия дом, да се представя по-добре на междинни избори.
Избирателната активност за този вот е най-висока от десетилетия. Освен с рекордния брой жени - над 100, които влизат в политиката, тези избори ще останат в историята с прецедентите си - в Конгреса за първи път влизат жени с мюсюлманско вероизповедание, с индиански корени и нетрадиционна сексуалност. А най-младият представител в долната камара ще бъде 29-годишната Александрия Окасио-Кортез от Демократическата партия.
Очакваното синьо цунами не се случи, но Демократите набират сериозна скорост, която ще им помогне за президентския вот през 2020, коментират анализатори, и мнозина се категорични, че стартът на надпреварата за Белия дом вече е даден.Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.74223 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18199 BGN
  • chf 1 CHF = 1.77271 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net