ФБР започва криминално разследване на Tesla

29-10-2018

ФБР е започнало криминално разследване дали производителят на електрически автомобили Tesla не е подвел инвеститорите си чрез надценяване на прогнозите за производството на седана Model 3. Уолстрийт Джърнъл съобщи, че агенти на Бюрото са се свързали с бивши служители на Tesla, за да ги интервюират, цитирайки анонимни източници, запознати с въпроса.
Същевременно, говорител на Tesla заяви, че компанията е прозрачна относно „трудността с увеличаването на производството на Model 3”. Той каза, че компанията е сътрудничила чрез „доброволно искане” за документи от Министерството на правосъдието по-рано тази година и не е получила други запитвания по въпроса от месеци.
Акциите на Tesla бързо изгубиха част от стойността си след публикацията. Все пак за седмицата те отбелязаха скок с 27%, благодарение на добрите финансови резултати за третото тримесечие.
Model 3 е ключова част от плана на Tesla да се разшири от нишов играч на пазара на луксозни автомобили до доставчик за масовия потребител. В началото на 2017 г компанията обяви плановете си да произвежда по 5000 коли Model 3 седмично към края на същата година.
Фирмата на Илон Мъск обаче не успя да постигне тази бройка навреме: тя достигна капацитет от 793 коли седмично и произведе общо 2700 бройки за цялата 2017 г. Tesla постигна заложената производствена мощност от 5 000 коли седмично чак през юни 2018 г.
Уолстрийт Джърнъл твърди, че ФБР разследва въпроса дали компанията е направила оценки за производството, за които знае, че е невъзможно да бъдат постигнати. Същевременно, компанията защити своите прогнози.
Официалните лица от компанията заявиха, че фирмата е „прозрачна относно това колко трудно ще бъде” да се увеличи производството на Model 3, каза говорителят Камран Мумтаз.
„В крайна сметка, предвид трудностите, които не бяхме предвидили в това първо по рода си производствено увеличение, ни бяха нужни шест месеца повече, отколкото очаквахме, за да отговорим на нашата цел [да произвеждаме] по 5000 бройки на седмица”.

Източник: TechNews.bgОбменни курсове на БНБ за днес 07-12-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.76296 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.31588 BGN
  • chf 1 CHF = 1.78321 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net