Върховният съд на Испания реши бившите каталунски лидери да отидат на съд

26-10-2018

Година, след като Каталуния обяви независимост, бившите лидери на областта разбраха, че ще бъдат съдени за бунт. Това реши Върховният съд в Мадрид в четвъртък. Делото се очаква да започне в началото на 2019 година.

Сред онези, които ще отговарят пред Темида, е бившият вицепремиер на областта Ориол Жункерас. Грози го 25 години затвор. Друго добре познато име от сепаратистката кампания е и председателят на местния парламент Карме Форкадел, която също отива на съд. Тогавашният премиер Карлес Пучдемон, който в момента живее в Белгия ще избегне ударите на закона. Според испанската конституция човек не може да бъде съден в негово отсъствие.

Точно на 27 октомври 2017 година Каталуния едностранно обяви независимост от Мадрид и предизвика най-лошата политическа криза в страната от ерата на Франко. Тогавашният премиер Мариано Рахой уволни местния кабинет и свика извънредни избори, на които сепаратистките партии отново спечелиха, но с минимална преднина. Пучдемон и четирима негови министри избягаха в Белгия, за да се спасят от наказателно преследване, а други лидери на сепаратисткото движение бяха арестувани и вкарани в затвора с обвинения в бунт и противодържавна дейност. Сега тяхната съдба ще реши испанският съд.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net