По света  /  новини

Тръмп изтегля САЩ от ключово споразумение с Русия
22-10-2018
Статия



 новини

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от ключово споразумение с Русия. Тръмп ще предприеме стъпки за оттеглянето от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.
Причината е, че Русия системно нарушава споразумението, коментира американският държавен глава, но не съобщи повече подробности.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие беше сключен през 1987 г. Той укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. Споразумението, подписано между президента Роналд Рейгън и съветския политики Михаил Горбачов предвижда забрана за Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.
Макар и малко вероятно, САЩ могат да останат партньори в споразумението, ако Русия спре да нарушава предвидените в него ангажименти.

Съветникът на американския президент по сигурността и националната сигурност Джон Болтън ще обсъди споразумението на среща с официални представители в Москва следващата седмица.





Източник: TV Evropa