Борисов и Порошенко заедно на тържествата за 160 години Болградска гимназия

05-10-2018

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с украинския президент Петро Порошенко в Одеса. Пред него нашият министър-председател отбеляза, че украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни. По-късно двамата участваха и в тържествата по повод 160-тата годишнина на Болградската гимназия 'Георги Раковски'. Там бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също е на обиколка в Украйна, вицепремиерът Валери Симеонов и образователния министър Красимир Вълчев.
В своеобразната столица на бесарабските българи Болград украинският президент и българският премиер долетяха заедно от Одеса с хеликоптер. Петро Порошенко е родом оттук и е завършил тази гимназия, чиято 160-годишнина честваме днес. Тя е създадена през българското Възраждане и неслучайно носи името на 'Георги Сава Раковски', защото той активно е съдействал за нейното откриване.
По-рано по време на срещата на четири очи между Бойко Борисов и Петро Порошенко, и двамата подчертаха, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културна идентичност на българската общност в Украйна.
В училището учат 420 деца от първи до 11 клас и на български се преподават граматика, литература, история и музика.
Премиерът Бойко Борисов дари над 120 български книги за училището, а през юни с решение на МС беше отпусната и финансова помощ.
Бойко Борисов, министър-председател на България: 150 000 са вече тук в сметките на училището.
По-рано днес премиерът Бойко Борисов и украинския президент Петро Порошенко инспектираха заедно и реновирания участък на международния път Е 87 Одеса - Рени, за чието ремонтиране българската общност тук настоява от години.
Обещанието, че отсечката ще бъде ремонтирана президентът Порошенко даде пред премиера Борисо на предишната им среща в Киев през май. Днес те договориха сътрудничество и в още инфраструктурни проекти.
Бойко Борисов съобщи още, че с кмета на Одеса са си стиснали ръцете той да предостави сграда за българска гимназия там, а нашето правителство сграда за Украински културен институт в София.
В днешния световен ден на учителите премиерът Борисов обяви още, че е взето решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а 5-има преподаватели от училището да преминат допълнителна квалификация в България. Финансирането ще бъде със средства от бюджета на българското министерство на образованието.Обменни курсове на БНБ за днес 26-06-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.71745 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18565 BGN
  • chf 1 CHF = 1.76074 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net